In English

Etusivu · Pumi

Pumi

Egyszer pumi, örökké pumi, sanovat unkarilaiset : kerran pumi, aina pumi. Unkarilaisista paimenkoirista ylivoimaisesti suosituin rotu Suomessa on pumi. Pumeja rekisteröidään vuosittain noin 100. Kotimaansa ulkopuolella pumeja on Suomen lisäksi eniten Ruotsissa ja Norjassa. Ensimmäiset pumit tuotiin Suomeen vuonna 1973.

 

Alunperin pumia on Unkarissa käytetty paimentamaan lampaita ja kokoamaan karjaa, mutta nykyään pumin käyttö paimenena on vähäistä. Pumirotuna on syntynyt aikoinaan puleista, joihin on sekoittunut muita paimekoiria, kuten esimerkiksi briardia, ensimmäinen rotumääritelmä pumille on kirjoitettu vuonna 1935.

 

 

Luonteeltaan pumi on vilkas ja nopeasti oppiva. Oma lauma on pumille hyvin tärkeä. Pumi tuntuu olevan aina valpas, aina valmiina toimintaan. Pumeja tapaakin agilitykentiltä ja nykyisin useat pumit harrastavat paimentamista. Tottelevaisuuskokeisiin osallistuu vuosittain muutamia pumeja ja valioita löytyy niin agilitypuolelta kuin myös tottelevaisuudesta.

 

 

Ulkonäöltään pumi on neliömäinen, keskikokoinen koira, säkäkorkeus on uroksilla 41 - 47 cm, ihannekorkeus 43 - 45 cm ja nartuilla 38 - 44 cm , ihannekorkeuden ollessa 40 -42 cm. Pumin korvat ovat rodun tunnusmerkki, ne ovat pystyt, kärjistään taipuneet ja niissä kasvaa pumille tyypilliset tupsut, pumi myös käyttää korviaan eloisasti. Pumin turkki on kiharaa ja se muodostuu karkeammasta peitinkarvasta ja pohjavillasta. Pumista ei juurikaan lähde karvaa, kuollut pohjavilla jää kampaan ja turkkia lyhennetään saksilla. Väreinä ovat harmaan eri sävyt, musta, valkoinen ja kellertävä ( fakó). Pigmentin tulee olla musta.

 

Pumin rotumääritelmä

 

Takaisin ylös

 

Sivu päivitetty 29.02.2012  ·  Copyright © 2010-2017 Napos kennel
Sivukartta  ·  Tietoa sivustosta

Marikoo Kotisivuratkaisut